Ihan ensimmäisenä viimeaikaisina kehityksinä tulee mieleen kauppojen aukioloaikojen vapautuminen. Elikkäs siis sunnuntai- ja muut pyhäpäiväaukiolot talvisin ei ole enää pikku-Siwojen etuoikeus, vaan suuretkin marketit saavat pitää ovensa avoinna näinä päivinä. Omasta mielestäni tämä muutos ei ollut välttämätön, sillä kyllä ne kaupat yhden päivän viikossa voivat kiinni olla. Toisaalta, se antaa opiskelijoille mahdollisuuden lisätyötunteihin ja pyhäpäivien liksat eivät mitkään huonot ole.
Kehityksestä puhuttaessa mieleeni tulee myös ajankohtainen ravintoloiden arvonlisäprosentin muuttuminen heinäkuun alussa. Tällä hetkellähän tilanne on se, että take away -ruualla on pienempi prosentti (12%), joten se myydään halvemmalla kuin paikan päällä syöty ateria (22%). Tulevana kesänä kaiken ravintolaruuan ALV tulee putoamaan (ja yleiskorotuksen myötä myös nousemaan) 13%:in. Tämä asia alkaa menemään mun ymmärryksen yli, enkä nyt yhtäkkiä osaa sanoa onko se hyvä vai huono juttu. Periaatteessa luulisi että hyvä, sillä ravintolat voivat pitää hintansa entisellään ja voittoa tulee enemmän. Asiakkaaseen kohdistuvia negatiivisia vaikutuksia ei juurikaan ole, sillä samasta ruuasta maksetaan sama hinta kun aiemminkin. Tietenkin toiset saattavat jopa alentaa hintojaan nyt kun siihen on varaa. ALV on kuitenkin asia, jota ei ensimmäisenä tule ajateltua ravintolassa syödessä, joten vaikutukset asiakkaaseen ovat lähes olemattomat.
Tässä oli nyt ainakin kaksi melko suurtakin muutosta, jotka ovat selvästi kehitystä paikallaan junnaavalle palvelualalle! :)
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
 
Olet syventynyt selvästi tehtävään. Olet öytänyt keskeisiä juttuja.
VastaaPoista